Skåle er ikke bare essentielle for ethvert køkken – de kan være pæne tilføjelser, som hjælper dig med at udtrykke dig i din bolig og give køkkenet personlighed.
Hvis du er på udkig efter nye skåle, enten til din første bolig eller til at udskifte de gamle, er du havnet det rette sted. Vi giver dig nemlig 7 gode råd til, hvad du skal overveje, når du skal købe skåle til køkkenet.
De tre serveringsskåle
Ethvert køkken bør som minimum have tre serveringsskåle i varierende størrelser. Det er dem, du sætter på bordet, når du har gæster.
De tre størrelser skal kunne holde forskellige ting og servere for et varierende antal. De skal gerne både kunne holde på kolde og varme retter, så du kan præsentere en stor skål nye kartofler eller en lækker isdessert i samme skål.
Du kan finde flotte serveringsskåle til ethvert hjem. Giv dem en plads for sig, så de er nemme at finde frem, og hav noget pænt, du kan sætte på bordet, når du får gæster.
Pynteskåle i forskellige materialer påvirker rummets udstråling
Pynteskåle er fine at se på og gode til organisering og dekorering af lokalet, og de kan også gøre sig rigtig godt i et køkken. Pynteskåle skal ikke bruges til madlavning, men kan for eksempel blive brugt til at have indpakket slik stående fremme eller samle småting som småmønter, elastikker og papirklips, hvor de er nemme at finde.
Hvis også rodet har en plads, vil dit hjem i mindre grad se rodet ud. En fin pynteskål kan gøre meget, og med de rigtige farver og materialer kan de tilføje en helt ny stemning og udstråling til dit køkken. Det er ikke spild af plads, men en smart, funktionel dekoration, du vil nyde godt af i lang tid frem.
Hvad skal dine nye skåle kunne holde til?
Inden du køber en skål, skal du gøre op med dig selv, hvad de skal kunne holde til. Leder du efter noget, der er velegnet til bagning? Eller vil du gerne have noget, der ser pænt ud på bordet? Måske vil du have begge dele, og lidt til?
Det kan virke som meget, når det bare handler om en skål, men plads er guld i et køkken. Jo mere, du tænker over det, du køber, desto mindre vil det rode og fylde mere, end du har plads til. Form og funktion har meget at sige, og du vil ikke fortryde at tænke dig om en ekstra gang.
Multifunktionsskåle er de mest populære, lige netop fordi de kan bruges til meget – men er du særlig glad for at bage, så er det pengene og pladsen værd at få fat på en skål, der er robust og kan klare for eksempel en elpisker mere end en gang hver fjerde måned.
Materialer – plastik, glas, træ og metal
Der er mange materialer, som bruges til at lave skåle, og de har alle deres fordele og ulemper.
Skåle af plastik er de mest populære – de er holdbare, de kan komme i opvaskemaskinen og bliver sjældent slidt hurtigt op. Du kan lave næsten alt i dem, men deres primære ulempe er, at de sjældent ser så pæne ud, når du skal servere for gæster.
Glasskåle, derimod, er utroligt smukke at sætte på bordet. De kan have mange forskellige former, og selvom plastikskåle også kan have mange farver, er de ofte kønnere og mere diskrete på glas. Glasskåle er ofte primært til servering, for de er noget mere skrøbelige. Det er heller ikke alle glasskåle, der tåler opvaskemaskine.
Skåle i træ kan ikke komme i opvaskemaskinen, men skal altid vaskes op i hånden. De er mest praktiske som pynteskåle eller til servering af fx salat, men ser til gengæld både smukke og tidløse ud på bordet.
Sidst er metalskålene. Metalskåle er holdbare, men buler nemmere, og kan komme i opvaskeren. Ofte kan de også sættes på røremaskiner, og det er de bedste at bruge i forbindelse med bagning og madlavning.
Husk, at du skal have plads til det hele
Når du køber skåle, skal du også huske, at du skal have plads til det hele. En stor skål er praktisk, hvis du godt kan lide at lave meget brød på én gang, men hvis du ikke har skabspladsen, er den ikke pengene værd.
Et rodet køkken er svært at arbejde i, og du skal kun købe ting, du kan gemme væk i skabe eller skuffer. Det gør det nemt at finde alting, og du undgår frustrationer, når tingene sidder sammen eller bliver væk.
Køb hellere et sæt basisskåle, du kan bruge i hverdagen, og en lille variation af finere skåle til særlige lejligheder, hvis du har et lille køkken.
Et låg kan gøre en stor forskel
En køkkenskål med låg er et nøgleredskab for ethvert hjem. Det er en nem måde at opbevare større mængder af rester, men kan også bruges i madlavningsprocessen. De fleste plastikskåle kommer med låg, men sørg for at du kan organisere dem fra starten.
Det kan nemlig hurtigt bliver overvældende, hvis du kontant tilføjer nye skåle og låg til samlingen, for ikke at nævne svært at finde ud af, hvilke dele passer sammen – også selvom det virker praktisk.
Hvordan føles belægningen for dig?
Nogle mennesker oplever, at belægningen på især nogle plastikskåle er dybt ubehagelig at håndtere, enten med hænderne eller med diverse køkkenredskaber. Hvis du har mulighed for det, er det derfor en god idé at køre neglene over belægningen på skolen, før du køber den.
Sådan kan du mærke, om skålens materiale generer dine sanser, og du kan undgå at købe noget, der vil genere dig, og som du måske helt vil undgå at bruge. Spild ikke dine penge på ubehag, men lav de små, smarte tests, så du ved, du får de værktøjer, der er bedst for dig.